Helluntailaisuus yhdistetään vuonna 1906 alkaneeseen herätykseen Los Angelesin Azusa-kadulla. Tuolloin Pyhä Henki alkoi toimia voimallisella tavalla, ja norjalaisen Thomas Barratin kautta helluntailaisuus levisi Suomeen vuonna 1911. Oletko koskaan miettinyt, mihin sinä uskot, kun uskot kolmiyhteiseen Jumalaan?

Apostolinen sekä Nikean uskontunnustus antavat kristinuskollemme selityksen ja perustan. Ne ohjaavat seurakuntamme uskonlinjoja. Nikean uskontunnustuksessa sanotaan: ”Uskomme Pyhään Henkeen, Herraan ja eläväksi tekijään, joka lähtee Isästä ja Pojasta, ja jota yhdessä Isän ja Pojan kanssa kumarretaan ja kunnioitetaan ja joka on puhunut profeettojen kautta.” Apostolinen uskontunnustus syntyi ensimmäisellä tai toisella vuosisadalla ja Nikean neljännellä vuosisadalla. Näiden tarkoituksena on ollut erottaa harhaopit, ja ne rajaavat seurakuntamme uskon perustaa. Uskon tunnustukset on rakennettu Raamatun tekstien kautta.

Kristillisen seurakunnan syntymäpäivänä, helluntaina, Pietari julisti Pyhän Hengen voitelemana:

”…vaan tämä on sitä, mistä on puhuttu profeetta Jooelin kautta: Viimeisinä päivinä on tapahtuva, sanoo Jumala, että minä vuodatan Henkeni kaiken lihan päälle. Teidän poikanne ja tyttärenne profetoivat, nuorukaisenne uneksivat unia. Myös palvelijoitteni ja palvelijattarieni päälle minä niinä päivinä vuodatan Henkeni, ja he profetoivat.” (Apt. 2:16–18; Jooel 3:1–5.)

Pyhä Henki oli jo aikaisemminkin toiminut ja voidellut Jumalan uskovia, mutta tuona päivänä Pyhä Henki tuli uudella tavalla Jeesuksen opetuslapsiin. Pyhä Henki mullisti opetuslasten sisäisen maailman, ja taivasten valtakunta näkyi ja kuului ihmisille ympärillä vierailla kielillä puhumisen ja profetioiden kautta. Jeesuksen opetuslapset olivat saaneet Pyhän Hengen kasteen. Tuosta päivästä alkoi Pyhän Hengen synnyttämä herätys.

Seurakuntamme juuret kantautuvat tuohon päivään. Jumala on antanut herätyksiä aina aika-ajoin, ja Suomen helluntaiherätyksestä on jo 113 vuotta. Näiden vuosien aikana eri sukupolvet ovat saaneet osansa Jumalan Pyhän Hengen toiminnasta. On ollut voimallisia ja ei niin voimallisia aikoja. Hänellä riittää vieläkin annettavaa meille. Pyhän Hengen voimallinen ilmestyminen on lähestymässä. Huomaatko sinä sen? Merkkeinä tästä on muun muassa hengellisesti janoiset ihmiset ja armolahjojen toiminta. Myös aistimus vihollisen hengen painostuksesta osoittaa, että Pyhä Henki on synnyttämässä jotain uuttaa. Vihollisella on niin sanotusti kiire ennen kuin alkaa tapahtua jotain hyvää.

Jeesus sanoi opetuslapsille ja sanoo myös meille:

”Totisesti, totisesti minä sanon teille: te joudutte itkemään ja valittamaan, mutta maailma iloitsee. Te joudutte murehtimaan, mutta teidän murheenne muuttuu iloksi. Kun nainen synnyttää, hän tuntee tuskaa, koska hänen hetkensä on tullut. Mutta kun hän on synnyttänyt lapsen, hän ei enää muista ahdistustaan sen ilon tähden, että ihminen on syntynyt maailmaan. Tekin tunnette nyt tuskaa. Mutta minä näen teidät jälleen, ja teidän sydämenne iloitsee, eikä kukaan ota teiltä pois iloanne.” (Joh. 16:20–22).

Janoa, odota ja pyydä rohkeasti Pyhän Hengen kastetta ja Hänellä päivittäistä täyttymistä (Ef. 5:15–20), sillä Hän on luvannut antaa voiman olla Hänen todistajanaan (Apt. 1:8).

Pastori Toni Rautiainen

P.S. Sunnuntaina 24.3. jumalanpalveluksen aihe on Vanha testamentti ja Pyhä Henki.

Kirjoitus on julkaistu Yhteys-lehtemme numerossa 3/2024.