Olemme kaikki aivan syystäkin huolissamme kasvaneesta kiinnostuksesta halloweenia ja juhlan demonien palvontaa kohtaan. Mutta itse asiassa kunnon katsaus Suomen historiaan osoittaa, että pikemminkin lokakuun 31. päivän tulisi olla kirkon juhlapäivä.

Juhlimme kaikki itsenäisyyspäivää 6. joulukuuta. Vaikka tämä on tietenkin tärkeä tapahtuma Suomelle, kyseessä on tulos prosessista, joka vei satoja vuosia. Suomen itsenäisyys ei olisi koskaan tapahtunut ilman kolmea merkittävää tapahtumaa, jotka Jumala laittoi liikkeelle.

Nämä kolme tapahtumaa ovat kristinuskon saapuminen Suomeen, uskonpuhdistus ja Suomen evankelisluterilaisen kirkon itsenäistyminen. Tässä on lyhyt selitys siitä, kuinka Jumala toimi näiden kolmen suuren tapahtuman kautta.

Kristinuskon saapumisen kautta Jumala teki itsensä tunnetuksi suomalaiselle kansalle. Pakanajumalat vaihdettiin todelliseen Jumalaan ja ensimmäiset merkit järjestetystä poliittisesta, koulutukseen liittyvästä ja sosiaalisesta elämästä alkoivat näkyä. Uskonpuhdistus antoi Suomelle Raamatun, ja se myös mullisti jokaisen elämän osa-alueen Suomessa. Suomen kirkon itsenäistyminen vuonna 1817 aloitti kansan itsenäistymisen prosessin kokonaisuutena, sillä kirkko oli sillä hetkellä ainut järjestäytynyt elin Suomessa.

Emme luonnollisestikaan tiedä, milloin ensimmäisestä suomalaisesta tuli kristitty. Tiedämme kuitenkin, milloin uskonpuhdistus alkoi ja milloin Suomen kirkosta tuli itsenäinen. Ja molemmat tapahtuivat 31. lokakuuta, vuosina 1517 ja 1817! Joten miksi emme juhlisi 31. lokakuuta suomalaisena kiitospäivänä?

Israelilla oli juhlia, jotta he muistaisivat, mitä Jumala oli tehnyt heidän kansansa hyväksi. Näin Suomessakin tulisi olla. Tästä päivästä, 31. lokakuuta, voisi tulla päivä, jolloin kristittyinä kiitämme Jumalaa siitä, mitä Hän on tehnyt Suomessa, teemme parannusta epäuskosta, joka hallitsee maassamme ja pyhitämme maamme uudelleen Jumalalle.

Uskon, että uusi uskonpuhdistus, jossa Jumalan Sana on jälleen elämän eri osa-alueiden keskus, on alkamassa, ei pelkästään Suomessa, vaan maailmanlaajuisesti. Suomalainen kiitospäivä voi avata tien uudelle uskonpuhdistukselle, joka muuttaa maamme jälleen.

Joten mitä sinä teet Suomen kiitospäivänä?

Cédric Placentino
Suomennos: Elina Placentino