”Temppelissä hän (Jeesus) tapasi niitä, jotka myivät härkiä, lampaita ja kyyhkysiä. Siellä oli myös rahanvaihtajia istumassa. Hän teki köydenpätkistä ruoskan ja ajoi heidät kaikki ulos temppelialueelta lampaineen ja härkineen. Rahan vaihtajien rahat hän kaatoi maahan, ja heidän pöytänsä hän työnsi kumoon. Kyyhkysten myyjille hän sanoi: ”Viekää nämä pois täältä! Älkää tehkö minun Isäni huoneesta markkinapaikkaa.” (Joh. 2:14–16.)

Temppelialueella oli pääsiäisen aikaan paljon vierailijoita. Uskonnolliset johtajat sallivat tuolloin rahanvaihtajien ja kauppiaiden pystyttää myyntipöytiä. Temppelivero piti maksaa paikallisella valuutalla ja tämä johti epärehelliseen ja ahneeseen kaupusteluun. Jeesus puuttui radikaalilla tavalla johtajien sallimaan käytökseen, joka oli myös Jumalan huoneen halventamista.

Kävin katsomassa todella hyvän elokuvan nimeltä Jesus Revolution. Elokuva on puhutteleva ja rohkaiseva tositapahtumiin perustuva kertomus 1960-luvun loppupuolen Kaliforniasta. Tuolla hippien keskuudessa alkoi suuri nuorisoherätys. Tämä herätys levisi ympäri maata, ja sen vaikutukset näkyvät vielä tänäkin päivänä. Elokuvassa uskoon tullut hippi Lonnie Frisbee saa pastori Chuck Smithin silmät ja sydämen avautumaan hippinuorisolle. Chuck avaa kirkkonsa ovet nuorille, vaikka iäkkäämmät uskovat eivät sitä haluaisikaan. Pastorin radikaali teko osoitti eksyksissä oleville nuorille rakkaudellisen kodin, ja tämä sai aikaan vallankumouksen.

Jeesus erottui maanpäällä ollessaan uskonnollisista johtajista. Johannes kirjoitti: ”Maailmassa hän oli…, mutta maailma ei häntä tuntenut. Hän tuli omaan maahansa, mutta hänen omansa eivät ottaneet häntä vastaan.” (Joh. 1:10–11.)

Lonnie Frisbee sanoi kokeneelle pastori Chuckille pysäyttävän lauseen: ”Nuoret etsivät Jumalaa, mutta kirkon ovet ovat kiinni.” Onko meidän sydämemme kiinni radikaalille Jeesukselle? Luulen, että rukoushuoneemme ovesta saa tulla kuka tahansa tilaisuuksiimme. Mutta saavatko he aloittaa elämään keskellämme Jeesuksen opetuslapsena ja kasvaa hänen seuraajanaan uusilla ja radikaaleillakin tavoilla?

Nuorison rohkeaa Jeesuksen seuraamista rukoillen ja odottaen!
Siunaavin terveisin

Toni Rautiainen, pastori

Tämä kirjoitus on julkaistu Yhteys-lehtemme numerossa 11/2023.