Oletko elämässäsi koskaan kokenut, että sinulla oli tuhannen taalan paikka tehdä jotain mullistavaa ja teit sen? Tai jätit  tekemättä? Iloitsit jälkeenpäin oikea-aikaisuudestasi tai pettyneenä totesit , että uutta mahdollisuutta ei enää tule.

Raamatussa on kaksi aikaa merkitsevää sanaa kronos ja kairos. Kronos tarkoittaa aikaa, joka kuvaa ajan normaalia etenemistä. Kronos-sanasta johdetaan  kronografi, kansankielellä rannekello, jossa on ajanottotoiminto. Toinen aikaa kuvastava sana kairos kuvaa tiettyä aikaa ja hetkeä, jolla on tärkeä merkitys, joka vaikuttaa kaikkeen siitä eteenpäin.

Galatalaiskirje 4:4 sanoo: Kun aika (kairos) oli täyttynyt, Jumala lähetti Poikansa… lunastamaan (lain alaiset) vapaiksi… että pääsisimme lapsen asemaan.

Jumala ei tee virheitä, kun Hän toimii. Hänellä oli kairos-hetki, kun Hän lähetti Poikansa, juuri tiettynä hetkenä historiassa, tiettyyn maahan, kaupunkiin ja perheeseen. Kaikki oli etukäteen suunniteltu ja ilmoitettu ja kaikessa oli juuri oikea ajoitus ja kaikella tärkeä merkitys. Pojan lähettäminen maailmaan tuotti lunastuksen synnin orjuudessa eläville ja antoi ikuisen elämän Jumalan yhteydessä jokaiselle Jeesukseen uskovalle.

Kuinka tärkeää onkaan myös omassa uskonelämässämme toimia kuuliaisesti ja oikea-aikaisesti, kun Jumala näyttää meille nykyistä aikaamme, meidän Kairos-hetkeä. Isaskarilaisista sanottiin (1. Aikak. 12:32): He ymmärsivät ajan ja käsittivät, mitä Israelin oli tehtävä.

Tänä päivänä Suomen hengellinen tila, maahanmuuton tuomat mahdollisuudet ja haasteet, uuden sukupolven nouseminen seurakunnan vastuunkantoon, muutamia esimerkkejä mainitakseni—ovat kairos-hetkiä seurakunnallemme. Osaammeko käyttää hetket oikein vai menevätkö ne ohitsemme? Uskon, että yhdessä rukoillen ja rohkeasti Jumalaan luottaen osaamme seurakuntana nähdä oikeat hetket ja ymmärrämme, miten meidän on kulloinkin toimittava. Jeesus, seurakuntamme Herra ja Pää, puhukoon meille, niin että kuulemme ”mitä Henki seurakunnalle Mikkelissä sanoo”. Käykäämme yhdessä rukoillen ja Jeesuksen ohjaukseen luottaen eteenpäin.

Nyt on Kairos — otollinen hetki (2. Kor. 6:2)!

Pastori Tero
Tero Ojasalo