Yllä ovat merkilliset kryptiset kirjaimet. Onko kysymyksessä vanha walesilainen kymrin kielen sana? Vai hepreankielinen sana, josta on vokaalit poistettu (vrt. JHWH = Jahve tai Jehova = Herra)?
Ei ole. Kysymyksessä on usein maailmalla kristittyjen keskuudessa paljon käytetty etukirjain lyhennys englantilaisista sanoista: What Would Jesus Do? – Mitä Jeesus tekisi?

Jeesus on parhain mallimme ja esimerkkimme elämään ja jumalisuuteen. Siksi tuo kysymys on aina ajankohtainen. Kristittyinä pohdimme monessa tilanteessa, mitä Jeesus tekisi tässä tilanteessa. Kaikkiin elämämme tilanteisiin emme löydä tarkkaa mallia ja esimerkkiä Jeesukselta, mutta yleisiä periaatteita kylläkin. Miten Jeesus suhtautui veronmaksuun ja auktoriteetteihin? Entäpä tekopyhyyteen? Syntisiin ihmisiin? Niihin, jotka vihasivat Häntä ja tekivät Hänelle pahaa? Kärsimyksiin? Mikä asenne Hänellä oli lapsiin? Entä vanhempien kunnioittamiseen? Mitä Hän ajatteli Kirjoituksista? Kaikkiin näihin löytyy malleja Jeesuksen omasta elämästä. Kannustan sinua etsimään raamatunkohtia evankeliumeista ja pysähtymään niiden äärelle ja pohtimaan samalla, miten voisit soveltaa niitä omaan elämääsi.

”Tule ja seuraa minua!”

oli Jeesuksen henkilökohtainen kutsu opetuslapsilleen. Jeesuksen kopiointi ei ole rikos 😉

Apostoli Paavali kirjoittaa: ”Olkaa minun seuraajiani, niin kuin minä olen Kristuksen seuraaja (1. Kor. 11:1–2, vrt. 1. Kor. 4:16).

Apostoli Pietari viittaa Kristuksen viattomana kohdanneisiin kärsimyksiin mallina kristittyjen syyttömänä kärsimiseen kirjoittaessaan:

”Kun joudutte kärsimään tehtyänne oikein, se on Jumalalta teille tulevaa armoa. Sillä siihen teidät on kutsuttu. Kärsihän Kristuskin teidän puolestanne ja jätti teille esikuvan, jotta seuraisitte Hänen jälkiään… Parempi on tehdä hyvää ja kärsiä, jos niin on Jumalan tahto, kuin kärsiä pahojen tekojen tähden. Kärsihän Kristuskin ainutkertaisen kuoleman syntien tähden, syytön syyllisten puolesta .” (1. Piet. 2:20–21; 3:17–18.)

Esimerkin seuraaminen oli Jeesuksen apostoleille jättämien opetusten noudattamista, joihin myös apostolit olivat sydämestään sitoutuneet. Apostolien opetuksissa usein rinnastettiin Jeesuksen täydellinen vaellus mallina pyhään elämään. Jeesuksen esimerkin mukaan pyrittiin toimimaan.

Mitä me tekisimme omassa elämäntilanteessamme? Jokaisella meistä on erilaisia kriisejä elämässämme. Jos kriisiä ei ole nyt, niin todennäköisesti olemme tulleet ulos sellaisesta tai menossa sellaiseen–pieneen tai suureen. Kuinka tärkeää ja rohkaisevaa näissä tilanteissa on saada hyviä opetuksia Raamatusta, mutta ennen kaikkea nähdä hyviä malleja
joiltakin Jeesuksen seuraajilta, kuinka tulisi toimia. Heidän esimerkkinsä seuraaminen on Kristuksen esimerkin seuraamista. Kun kiusaus olisi luopua Jeesuksen seuraamisesta ja tehdä kompromisseja vaelluksessamme, saamme muistuttaa itsellemme, miten uskonystävillemme on käynyt heidän toimiessaan oikein. Jaakobkin tahtoi muistuttaa seurakuntaa Raamatun pyhien esimerkeistä, miten he olivat kärsivällisiä ja kestivät loppuun asti vastoinkäymisissään ja minkä lopun he siitä saivat (vrt. Jaakob 5:10–11).

Millainen esikuva olen muille kristityille? Onko arjessani nähtävissä Jeesuksen elämän ja vaelluksen periaatteet ajatuksissani, puheissani ja toiminnassani? Voivatko lähimmäiseni sanoa, että minussa on ”Kristuksen tuoksu”? Onneksi Jumala tietää lihan, tuon syntisen luonnon heikkouden meissä. Hän lahjoitti Kristuksessa meille Pyhän Hengen, joka on voimanamme ja tuottaa esimerkillistä hedelmää (vrt. Gal. 5:22–23). Jeesuksen elämä ja malli näkyvät päivä päivältä enemmän meissä, mikä tuottaa Jumalalle kunniaa.

Saamme kiittää Jumalaa Hänen armostaan ja voimastaan ja siitä, että voimme oppia toimimaan elämämme eri tilanteissa kuten Jeesus toimisi!

Siunattua kesää Jeesuksen seuraajana!

Tero-pastori
Tero Ojasalo

Tämä kirjoitus on julkaistu Yhteys-lehtemme numerossa 6/2021.