Löysin kauppareissulta lapun, jossa luki: pakastemustikoita, maito, pesuaine, keksejä ja vehnäjauhoja. Ajattelin: ”Tässäpä on hyvä mustikkapiirakkaohje.” Kotiin päästyäni laitoin uunin kuumenemaan ja kaadoin piirakkavuokaan listalla olevat ainekset: pakastemustikat, sopivasti vehnäjauhoja, maitoa, sopivasti pesuainetta ja keksin murusia. Piirakan valmistuttua annoin sen jäähtyä ja maistoin sitä. ”Se maistui todella pahalle! Eihän tämä voinut olla mikään mustikkapiirakkaohje!” huusin itsekseni.
Paavali kirjoitti Timoteukselle, joka oli lapsuudesta asti oppinut tuntemaan pyhiä kirjoituksia:
”Koko Raamattu on syntynyt Jumalan Hengen vaikutuksesta, ja se on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi vanhurskaudessa, jotta Jumalan ihminen olisi täydellinen ja varustautunut kaikkiin hyviin tekoihin.” (2.Tim. 3:16–17.)
Kauppalistaa ei ollut tarkoitettu mustikkapiirakkaohjeeksi. Samalla tavalla Raamattuakaan ei ole tarkoitettu kaikkiin tarkoituksiimme. Raamatun ei ole tarkoitus vastata kaikkiin meidän kysymyksiimme. Raamatun ei ole tarkoitus olla tiedekirja. Se ei esimerkiksi kuvaile, kuinka Jumala kirjaimellisesti loi maailman, eli miten kaikki molekyylit, atomit ym. muovaantuivat paikoillensa.
Meidän on tärkeä tietää, millaisilla kysymyksillä Raamattua tulee tutkia. Lukiessasi Raamattua pidä mielessä millainen SYDÄN Taivaallisella Isällä on? Joh. 3:16 auttaa sen muistamisessa.
Luulen, että moni ajattelee Raamatun olevan sääntökirja. Joku saattaa ajatella Raamatun antavan vastauksen kaikkiin elämän asioihin. Se ei kuitenkaan ole näitä kumpaakaan. Paavali sanoi:
”Koko Raamattu… on hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi ja kasvatukseksi.”
Jeesus osoitti pyhien kirjoitusten kertovan hänestä:
”Ja alkaen Mooseksesta ja kaikista profeetoista hän selitti heille, mitä kaikissa kirjoituksissa oli hänestä sanottu”, Luuk. 24:27.
Paavali, joka fariseuksena tunsi kirjoitukset todella hyvin, sanoi näin:
”Kaikki, mitä on ennalta kirjoitettu, on kirjoitettu meille opiksi, että meillä kärsivällisyyden ja Raamatun lohdutuksen kautta olisi toivo”, Room. 15:4.
Jeesuksen ja Paavalin sanojen kautta sekä Jeesuksen antaman esimerkin kautta uskallan väittää Raamatun olevan työkalu. Työkalu, jolla voin oppia tuntemaan minun Luojani, Taivaan Isän ja Jeesuksen Kristuksen ja Pyhän Hengen.
Väitän Raamatun toimivan parhaiten, kun minä olen uudestisyntynyt, rukoilen ja minulla on uskoviin läheinen yhteys. Johonkin määrään asti me voimme oppia tuntemaan Jumalaa pelkästään lukemalla. Parhaiten Raamattu kuitenkin toimii läheisissä ihmissuhteissa. Siksi rakkaudellinen, turvallinen ja vapaa ilmapiiri paikallisseurakunnassa on uskovan elinehto kasvamiseen ja vahvistumiseen Jeesuksen seuraajana.
Meidän aikamme on nopeiden vastauksien ja helpotuksien valtakunta. Saamme kännykän ja netin välityksellä tietoa ja vastauksia nopeasti ja helposti. Jos haluan tutustua Jeesukseen paremmin ja oppia Raamattua, se vaatii itseltäni vaivaa ja aikaa. Jos haluat oppia tuntemaan Jumalaa, lähde rohkeasti liikkeelle. Avaa Raamattu ja lue. Apuvälineitä Raamatun tuntemiseen löytyy useita, esimerkiksi Norvannon Raamattu kannesta kanteen -kommentaarikirjat (RKK-kännykkäsovellus) ja Aikamedian kustantama Sana elämään -kommentaariraamattu. Pienryhmät ja solut voivat olla hyviä paikkoja tutustua syvemmin Raamattuun. Suosittelen myös Iso Kirja -opiston raamattukoulua, jonka itse kävin.
Jos Raamattua lukiessasi et ymmärrä kaikkea, muista, ettei Raamattu ole Jumala. Jumala on ymmärrystämme suurempi. Augustinus, joka eli noin 354–430 j.Kr., sanoi: ”Jos ymmärrät, kyse ei ole Jumalasta.” Tiettyyn pisteeseen voimme aina järjellä selittää jotain Jumalasta, mutta Jumalaa ei ikinä voi ymmärtää loppuun asti. Uskon, että Jumala on tarkoittanut suhteemme rakentuvan häneen ennen kaikkea luottavan uskon kautta. Raamattu on luottamuksen kasvamisen yksi työkaluistamme.
Siunausta sinulle ja kasvakaamme Jeesuksen Kristuksen armossa ja rakkaudessa!
Toni Rautiainen
Kirjoitus on ilmestynyt Yhteys-lehdessämme 9/2022.